Tøj eller ej?

Opdateret 10. november 2006

Noget af det mindst interessante, man kan sige om os, er at vi er naturister. Hvem kan gide høre om, at vi finder det behageligt og praktisk at slippe for tøj, hvis det ellers er varmt nok? En cirka ligeså spændende oplysning, som at man finder bomuld behageligere end nylon. Alligevel oplever vi jævnligt, at emnet påkalder sig forbløffende stor interesse, og derfor vælger vi trods alt at skrive lidt om det.

Der er fire grunde til at have tøj på:

  1. For at holde varmen
  2. Som fysisk beskyttelse mod omgivelserne (fodtøj, arbejdstøj, forklæde etc.)
  3. For at skåne andre for synet af ens krop
  4. Ubehag ved at andre skal få ens krop at se

Naturister er kendetegnet ved at have droppet grund nr. 4, samt - i selskab med andre naturister - også grund nr. 3.
At have tøj på ved stranden er vanetænkning. Som barn troede Mette, at badetøj var noget man havde på, hvor vandet var forurenet. Siden fandt hun ud af, det var noget andre forventede man havde på. Og efterhånden blev det noget man altid tager på, uanset om der er grund til det eller ej. Nu hvor vi færdes i naturistkredse, undrer det os, at vi tidligere har brugt badetøj på øde strande. Men bader vi et sted, hvor omgivelserne forventer badetøj, tager vi det selvfølgelig på.

Vi er medlemmer af Danske Naturister, som er en landsdækkende forening med højt aktivitetsniveau. På foreninges hjemmeside er blandt meget andet samlet nogle flere overordnede betragtninger om naturisme som fænomen, bl.a. artiklen Hvad er naturisme?

Fordele ved at være naturist

På stranden:
Først når man har prøvet det ved man, hvor meget behageligere og enklere det er at være på stranden uden vådt badetøj. Dels det rent praktiske i at slippe for at pakke vådt badetøj sammen, men især befrielsen ved at sidde og kunne soltørre uden at have vådt tøj på. Det viser sig, at man i praksis heller ikke bruger håndklædet ret meget; det kan man tage næsten tørt og ubrugt med hjem igen.
Også slipper naturister for at spekulere på hvordan de tager sig ud i badedragt.

På campingpladsen:
Det er en stor forenkling ved naturistcampingpladser i forhold til andre campingpladser, at der er fælles baderum. Hele familien går til de samme håndvaske og brusere og behøver ikke splitte toilettasken op, fordele tandbørster på forhånd og medbringe to tuber tandpasta, to flasker shampoo o.s.v.
Når man vågner i teltet om morgenen behøver man ikke tænke på at klæde sig på inde i teltet. Er det regnen, der trommer på teltet, er det også en fordel at kunne løbe nøgen ud, fremfor at risikere at få sit tøj vådt.
Men noget helt andet er, at der på naturistcampingpladser viser sig at være meget mere fællesskab. På almindelige tekstilcampingpladser kommer man ofte ikke hinanden ved, med mindre man kender hinanden i forvejen. Vore første besøg på naturistpladser gav os nogle fantastiske oplvelser af velkommenhed. Vildt fremmede mennsker tilbød os at låne deres klapstole, eller de holdt øje med vore børn på legepladsen og hjalp dem hjem, hvis de slog sig, altsammen som den naturligste ting. Dette var måske det, der appellerede allermest til os ved naturismen.

I svømmehallen:
Vi havde aldrig dyrket særlig meget at gå i svømmehallen. Vi fandt det ikke besværet værd at gå i sauna med evig dårlig samvittighed over, at den anden sikkert stod ude i forhallen og ventede. Men da vi fandt ud af, at man kunne gå til naturistsvømning ændrede det vores holdning til sagen. Det hele bliver pludselig en fælles oplevelse, i stedet for at meget af det foregår adskilt.
Hele familien følges ad gennem omklædning og bad og de voksne kan hjælpes ad med at vaske hår på børnene.
Man sidder sammen og nyder afslapningen i saunaen og dampbadet, i stedet for at skulle aftale på forhånd, hvor længe man må sidde der. Og så - ligesom på campingpladsen - er det altså også rart kun at behøve have een shampooflaske med.

Ulemper

Men der er selvfølgelig også nogle ulemper:
Når man færdes nøgen bør man medbringe et håndklæde at sidde på. Det kan godt af og til få børnene til at bede om de må få shorts på, så de slipper for at slæbe rundt på det.
Man mangler også sine lommer, så det er godt at man som regel kan stole på, at pungen ligger trygt i teltet på en naturistplads.
Nogle naturister er sensitive overfor fotografering. Det er nok den største ulempe for os, da vi lægger meget stor vægt på at kunne tage billeder af vores oplevelser..
Og så er der lige det, at naturistområder har det med at være meget decentralt placeret, hvorfor man er afhængig af et transportmiddel.

Naturisme for os

Efter at vi i 2002 kom i kontakt med Danske Naturister og besluttede at melde os ind, har det bibragt os mange forskellige oplevelser.

Sommerlejr.
Vi har nogle gange deltaget i Danske Naturisters sommerlejre. To gange på Solbakken Camping ved Isefjorden. Her kommer alle fordelene på stranden og på campingpladsen til fuld udfoldelse. Ingen andre steder har vi formået at tilbringe en hel uge på samme campingplads uden at blive rastløse. Men her sker der så meget, og man har så meget til fælles med de andre lejrdeltagere, at dagene bare flyver.   Beretning fra sommerlejr 2003

Petanque.
Københavns Naturist Petanque (KNaP) er stiftet i 2006, og der spiller vi og en halv snes andre hver anden uge. Hvorfor skal man være afklædt for at spille petanque? Det behøver man heller ikke, men på den anden side, hvorfor skal man have tøj på for det? Formålet med KNaP er petanque - ikke nøgenhed, men da klubben er stiftet af folk, der i forvejen tilfældigvis var naturister, står det enhver frit for at være på- eller afklædt efter behag.

Forårsvandreture.
Vi tager hvert forår initiativ til en vandretur for naturister. Den foregår ikke afklædt, men er et blandt flere sociale tiltag, der har stor tilslutning, da mange naturister holder af at færdes i naturen. Der kunne i princippet sagtens deltage ikke-naturister, men turen annonceres kun indenfor Danske Naturister, og den afsluttes altid med et besøg i nøgensvømmehallen "Hellas" ved Skibby. Af samme grund finder turen altid sted på Hornsherred. Beretning fra vandretur 2006

Saunabåd.
På Sövdesjön i Skåne ligger en tømmerflåde, hvorpå der er bygget en sauna. Den kan man købe en tur med, og det har vi benyttet os af til DN-arrangementer. Flåden bliver ankret op ude midt på søen i nogle timer, hvor man kan sidde i saunaen og ind imellem hoppe i søen og svømme rundt. Der er også plads på dækket udenfor saunaen til at dække op til en bedre frokost med deltagernes sammenbragte madkurve. Beretning fra saunabåd 2004

Frederiksberg svømmehal.
Fordelene ved naturisme i svømmehallen er nævnt andetsteds, og det er blevet en vane, at vi jævnligt kommer til naturistsvømning i Frederiksberg svømmehal. Dermed får vi svømmetrænet børnene jævnligt, og de voksne tager da heller ikke skade af at holde svømmeformen vedlige.

 

Er naturisme så i sig selv f.eks et rejsemål? For nogle ja, men ikke for os. Det er pragtfuldt at bo et sted, hvor det er almindelig praksis at færdes uden tøj. Men naturisme er jo ikke en aktivitet som sådan og indeholder ikke i sig selv oplevelser. Det er blot et attraktivt tilvalg, hvis det falder for.
I Danmark har vi prøvet pladserne Solbakken ved Isefjorden, Tysmosen vest for Ballerup og Lyngboparken ved Henne Strand.