Nodeskrivning

Et interessant supplement til den udøvende musikinteresse er at skrive sine egne noder. Det er relativt enkelt med de nodeskrivningsprogrammer, der fås i dag.

Vi bruger det til flere formål:

Nodeprogram

Vort værktøj er programmet PrintMusic, som er det mindste og billigste program i Finale!-serien. Dertil kommer et MIDI-klaviatur tilsluttet PC'en, hvilket i praksis er en forudsætning for at kunne bruge programmet effektivt. Uden klaviaturet er man begrænset til at anbringe hver enkelt node på linierne med musen.

PrintMusic kan de fleste almindelige ting, og fås til en overkommelig pris (omkring 1000 kr.). Men i visse situationer har det sine begrænsninger:

Til gengæld fungerer indtastning af noderne ganske effektivt, og håndtering og skift mellem taktarter og tonearter samt transponering sker hurtigt og let.
Når selve noderne er færdige resterer et stort, tungt arbejde med at sætte siden op og gøre den klar til udskrift. Det vil nok altid være nødvendigt, men burde kunne gøres enklere end dette program tilbyder.
Programmet kan afspille enkeltstemmer eller hele værket, og med et godt lydkort også med nogenlunde realistiske instrumentlyde. Det ville være smart hvis nodeprogrammet kunne udgive et færdigt værk som lydfil, så man kunne uddele den til dem, der skulle øve stemmerne, men den mulighed findes desværre ikke.