Panforte
di Siena
i Martins version, inspireret af en originalopskrift fundet i en avis efter
at have smagt det i Toscana i 2000
Serveret ved folkeskoleklassens gensyn i 2006, samt ved flere senere anledninger
200g mandler 200g hasselnøddekerner |
||
200g kandiserede pomeransskal 200g sukat 200g kandiseret ingefær 200g udstenede dadler reven skal af 1 citron reven skal af 1 appelsin |
De tørrede frugter kan sammensættes efter hvad man har lyst til. Jeg mangler f.eks stadig at prøve med abrikoser eller figner. | |
200g hvedemel | ||
6 kryddernelliker | ||
250g honning 250g rørsukker |
||
2 spsk rosenvand Saften af 1 appelsin |
Skulle originalt egentlig have været 2 spsk. orangeblomstvand | |
1 pakke rispapir | Rispapir fås i visse indvandrerbutikker; vi fandt det hos en vietnameser. Samme gælder orangeblomtvand og rosenvand. | |
Ca 1 dl rom | NB:Rom er absolut ikke med i originalopskriften |
Rist nødder og mandler i ovnen ved 100 grader til de dufter ristet.
De må ikke branke.
NB: Ca. 3/4 af mandler og hasselnødder anbefaler jeg
blendet til pulver, selvom originalopskriften ikke nævner dette.
Det gør kagen mere homogen og sammenhængende. Den sidste fjerdedel
kan grofthakkes eller bruges hele.
Kog honning og sukker langsomt op til sukkeret er smeltet.
Rør blomstervandet og appelsinsaften i.
Hak frugten groft. Stød nellikerne i en morter.
Bland nellikerne i melet og derefter al frugten samt nødder og mandler.
Bland godt.
Hæld sukkerblandingen i og bland meget grundigt.
Smør en stor springform med smør og for den med rispapir (ihvertfald
i bunden).
Tryk dejen ned i formen i et jævnt lag.
Bag ved 150 grader i ca 70 minutter.
Lad afkøle.
Åbn formen og løsn kagen forsigtigt fra bunden. Hæld rom
ud i formbunden så den er ca ½ dækket og læg kagen
på igen.
Luk formen om kagen igen.
Stik med en strikkepind en masse huller i kagen oppefra. Overhæld kagen
med resten af rommen og lad det trække ned i kagen.
Drys herefter kagen med flormelis, helst gennem en sigte.
Kagen holder sig frisk i en plastikpose i køleskabet i månedsvis,
men også udenfor køleskab klarer den sig fint i adskillige uger.
Faktisk bliver den bedst når den har haft et par uger til at "sætte
sig".